Кражбите на автомобили растат

10:47, 18 сеп 15 / Общество 25 172 Шрифт:
Topnovini
Сериозен ръст на кражбите на автомобили от началото на годината регистрират от полицията. Само за първите седем месеца на 2015 г. (01 януари – 31 юни) са регистрирани 2696 престъпни посегателства върху моторни превозни средства, обяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. На месец у нас се крадат средно по 385 МПС-та - или около 13 на ден, сочи полицейската статистика.

Данните показват, че ако темпото на кражби на автомобили се запази, то през 2015 г. ще е налице ръст от поне 30% на този вид престъпления. Справка в статистическите данни на МВР показва, че за цялата 2014 г. са регистрирани 3198 противозаконни отнемания на МПС-та, които са посочени в чл. 346, ал.2, т.3-4 на Наказателния кодекс. За 2013 г. по този текст на НК са регистрирани 3170 престъпления.

Над половината от кражбите на коли се извършват в София. Вторият град по интензитет на този вид престъпност е Варна. За първите седем месеца на 2015 г. от издирване са снети общо 707 МПС-та, допълни вътрешният министър. Бъчварова обаче изрично уточнява, че това не означава върнати на собствениците автомобили. Връщането на МПС-та на собствениците е от компетенцията на съответната прокуратура, коментира Румяна Бъчварова. Според министъра и през 2015 г. интересът на чуждестранните и българските престъпни структури към незаконния трафик на превозни средства остава устойчив, най-вече поради благоприятното геостратегическо положение на страната ни, наличието на транспортни коридори и пристанища.

Откраднатите от Западна Европа автомобили се транспортират чрез изградени канали до страната ни, като по- големите пратки се прекарват с контейнери по шосе или чрез фериботи. Част от тях се пласират в България, а други се транзитират към Турция, Гърция, Украйна, Русия, Грузия и Близкия изток. В периода от 01.01.2014 г. до настоящият момент, на граничните пунктове в страната са задържани общо 312 моторни превозни средства, обект на престъпление (включително и за международен трафик), от които 138 бр. са с български регистрационни номера, сочи статистиката на МВР. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама