Предприети са мерки за предотвратяване разпространението на антракс в село Еленово

10:47, 18 сеп 15 / Здраве 25 183 Шрифт:
Topnovini
Предприети са необходимите мерки за предотвратяване разпространението на болестта антракс. Това е заявил днес директорът на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) д-р Анелия Цонева пред членовете на Областната епизоотична комисия, съобщават от Областна администрация Търговище.

Мерките се вземат във връзка с констатирано огнище на антракс в село Еленово, общ. Попово.

Д-р Цонева разясни, че на 15 септември е постъпило уведомление за теле с влошено здравословно състояние, от което е взета проба. След анализ в лаборатория е установено наличието на болестта антракс. Предприети са незабавни действия от РЗИ-Търговище и ОДБХ с цел опазване живота и здравето на населението, като е извършена проверка на място.  Животновъдния обект е поставен под карантина и предстои да бъде дезинфекциран. Всички възприемчиви животни в селото – 327 говеда и 533 овце ще бъдат ваксинирани. Не е имало консумация на месо и към момента няма данни за заболели хора. На контактните 6 лица са предписани медикаменти за профилактика на заболяването.

Областният управител Светлин Бонев призова отговорните институции за пълна мобилизация и готовност за реакция при съмнения за наличие на болестта антракс.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама