Асеновградчани разглеждат изложби в Нощта на музеите и галериите

08:34, 18 сеп 15 / Култура 25 268 Шрифт:
Topnovini
Нощта на музеите и галериите ще бъде окрита довечера в три музейни сгради в Асеновград - Историческия музей, Етнографската къща и Старинното училище "Св. Георги", под мотото "Есенни празници на изкуствата".

По традиция Асеновград отбелязва Нощта на различна дата от Пловдив, за да могат жителите и гостите на двата града да посетят по-голям брой културни събития и обекти.

Фотоизложбата "Незабравеният Асеновград" на гражданска инициатива "Станимашка фотографчийница" ще бъде открита в 18 часа в Старинното училище "Свети Георги", а от 19 часа - изложба живопис "Есенен салон" на асеновградски и пловдивски художници.

В сградата на Историческия музей посетителите ще могат да разгледат фотодокументална изложба "Памет за Съединението" по повод 130 години от Съединението на България. Изложбата представя снимки на дейци от Конушката околия, подредени в няколко табла с кратка история към тях. За първи път е представено и родословното дърво на поп Ангел Чолаков.

Тази година Асеновград отбелязва 100 години от създаването на тютюнева кооперация "Асенова крепост". По този повод Историческият музей е домакин на гостуващата изложба "Емфие, тютюн и сие", представена от Историческия музей в Горна Оряховица.

Експозицията представя различни начини за употреба на тютюна. Съществена част от изложбата са цели колекции от табакери, запалки и кибрити. Илюстративни табла показват фотографии, свързани с производството и използването на тютюн в България.

Атрактивни експонати са оригинални запалки, тютюневи кутии, лули, 150-годишни сребърни и позлатени табакери, атрибути, свързани с тютюнопушенето, които са били притежание на известни личности от региона - Атанас Буров, Асен Разцветников и др.

Всички изложбени зали в трите музейни сгради ще работят до полунощ с вход свободен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама