Курбан чорба, приготвена със слънчева енергия, раздават на фестивала „София мези” (снимки)

23:18, 17 сеп 15 / Общество 25 512 Шрифт:
Topnovini
С балканска скара и сръбска музика отпразнуваха Деня на София в северните квартали.

Фестивалът „София мези” събира на едно място български, сръбски, турски, гръцки, македонски и албански майстори на скарата. Домакин на новия фестивал е Северния парк в квартал „Надежда”. „След като София тича, диша, пя, време е да помези”, споделиха организаторите на откриването на събитието.

Надежденци бяха изнеданани с новата еко технология – соларни котлони. Изцяло със слънчева енергия майсторите готвачи от ресторант „Добро” приготвиха курбан чорба. Чрез слънчевите котлони „можем да бъдем независими от електричеството дори когато готвим”, споделиха готвачите, докато разбъркваха чорбата. Приготвения на слънце курбан те раздаваха на прегладнелите след работния ден столичани по случай празника на града.

Фестивалът на балканската скара ще продължи до неделя около езерото в Северния парк в квартал „Надежда”. Петъка е посветен на гръцката кухня и гостите ще бъдат посрещнати от двуметрово гръцко чеверме - кокореци. Събота е ден на сръбската кухня и Майстор Миро ще приготви печено прасенце, а неделята е румънска вечер.

Музикалната програма на фестивала е в съзвучие със скарите. Днес сцената  откри Гъмзата. В петък ще свири гръцката група „Медуза”, в събота феновете на сръбското ще бъдат заразвани от Бобан Здравкович, а в неделя Румънеца и Енчев ще закрият тържествата на месата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама