България и Индонезия ще подпишат Меморандум за сътрудничество в областта на културата

21:19, 17 сеп 15 / Култура 25 514 Шрифт:
Topnovini
Министър Вежди Рашидов и посланикът на Индонезия в София  Н.Пр. Бунян Саптомо се договориха днес за подписването на Меморандум между Министерството на образованието и културата на Република Индонезия и Министерството на културата на Република България относно сътрудничество в областта на културата.

Министър Вежди Рашидов пое ангажимент след получаването на окончателния проект на индонезийската страна, да бъде извършена своевременно и задължителната съгласувателна процедура с всички заинтересовани министерства и ведомства в максимално кратки срокове, за да може той да бъде подписан.

Посланик Бунян Саптомо отправи и покана към министър Рашидов за посещение в Индонезия за официалното подписване на Меморандума за сътрудничество в областта на културата между страните ни.

По време на срещата на министър Рашидов с посланик Бунян Саптомо, която се проведе днес в Министерството на културата, двамата направиха преглед на двустранния културен обмен, като акцентираха и на съществуващите от 1963 година дипломатически отношения между страните ни. Посланикът на Индонезия информира, че имат много добро сътрудничество с ЮНЕСКО и подчерта, че са подкрепили Ирина Бокова при избора й за генерален секретар на ЮНЕСКО.

Министър Вежди Рашидов предложи на индонезийския дипломат страните ни да подготвят и да подпишат и Споразумение за забрана и предотвратяване на незаконния внос, износ, транзитно пренасяне и прехвърляне на собствеността на културни ценности.

Министър Рашидов и индонезийският дипломат бяха единодушни, че двустранните ни отношения в областта на културата все още не са особено активни и е необходимо да се предприемат и конкретни стъпки за тяхното задълбочаване. През последните години налице е културен обмен предимно в областта на сценичните изкуства, чрез участие на танцови и фолклорни групи в различни международни фестивали в двете страни. От 2004 г. България всяка година участва и на фестивала на европейското кино в рамките на традиционния Международен филмов фестивал в Джакарта. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама