Калфин предлага минимални заплати вместо осигурителните прагове

19:13, 17 сеп 15 / Общество 25 568 Шрифт:
Topnovini
Минимални заплати по браншове да заменят сегашните минимални осигурителни прагове ,предлага социалният министър Ивайло Калфин.

“Практиката за договаряне на минимални осигурителни доходи може да се подобри и развие, като най-добрият вариант е синдикатите и работодателите да договарят минимални работни заплати“, обяснява той в интервю за БТА.

Разликата е в това, че при сегашната система работещите могат да се осигуряват и на по-ниски доходи от тези, които получават. Ако предложението се приеме осигуряването ще е на реалните заплати.

Работодателите вече се обявиха срещу минималния осигурителен праг, настоявайки хората да бъдат осигурявани върху реалната им заплата. Също така те са против административно увеличение на минималния осигурителен доход за секторите, в които не е постигнато споразумение между работодателите и синдикатите.

Социалното министерство променя и промени в механизма за увеличаване на минималната работна заплата. „При всички случаи не трябва никой да си мисли, че ние ще заковем минималната работна заплата на тези равнища и тя примерно ще се увеличава само с равнището на инфлацията или нещо подобно. Това ще бъде убийствено за икономиката дългосрочно",  посочва Калфин.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама