Съдът отмени още една присъда срещу бившия шеф на „Софийски имоти“

19:01, 17 сеп 15 25 310 Шрифт:
Topnovini
Върховният касационен съд (ВКС) отмени заради изтекла давност още една присъда на бившия шеф на "Софийски имоти" Тошко Добрев. С решение от днес върховните съдии прекратиха делото, по което той беше осъден на втора инстанция на 4 години затвор, съобщи „Правен свят“.  

Става дума за едно от серията дела срещу Добрев за особено тежки случаи на безстопанственост и неизгодни сделки.

От решението на ВКС става ясно, че Добрев сам е поискал процесът срещу него да бъде прекратен заради изтичане на абсолютната давност. А прокуратурата не е възразила, тъй като са налице основанията за това.

Според обвинителния акт безстопанствеността е извършена в периода от 12 декември 1999 г. до 25 януари 2000 г., а неизгодната сделка е сключена на 26 юни 2000 г.). Така за първото престъпление абсолютният давностен срок от 15 години, който изключва наказателното преследване, е изтекъл на 25 януари 2015 г., а за второто - на 26 юни 2015 г.

"При така установеното наказателното производство може да продължи само ако подсъдимият направи нарочно искане за това – чл.24, ал.2 НПК, каквото не е сторено от него. Напротив, недвусмислено, лично, писмено и устно, подсъдимият е поискал прекратяване на наказателното производство, поради изтичане на абсолютния давностен срок за наказателно преследване", посочва ВКС и отменя присъда и прекратява делото.

Първият процес срещу Добрев, който приключи безславно заради изтичане на давността също беше за неизгодна сделка. Той беше прекратен в началото на миналата година. По него първоначално Добрев беше осъден също на 4 години затвор, но след това Софийският апелативен съд на два пъти го оправда. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама