Повдигнаха обвинения на още трима полицейски служители

17:24, 17 сеп 15 / Крими 25 232 Шрифт:
Topnovini
Повдигнати са обвинения на още трима полицейски служители, задържани при акцията в Първомай и Асеновград, съобщиха от Окръжна прокуратура в Пловдив.

Две от тях са срещу полицейски инспектори от РУП - Асеновград. Единият от тях е обвинен за неизпълнение на задължения по служба и за вещно укривателство – престъпления по чл. 288 и чл. 215 от Наказателния кодекс, а вторият - за спомагане на лице да избегне наказателно преследване – престъпление по чл. 294 ал. 4 от Наказателния кодекс.

Две обвинения пък са повдигнати на Румен Дичев, заместник началник на управлението в Първомай - за спомагане на лице да избегне наказателно престъпление и за подкуп – престъпления по чл. 294 ал. 4 и чл. 302 от Наказателния кодекс.

Както Пловдив Topnovini.bg вече писа, констатирани са множество неправомерни действия на служителите от двете полицейски управления, за които има доказателства и продължават да се събират такива.

Единият от фрапиращите случаи в РУП - Първомай е свързан с незаведена и неотработена преписка за кражба на коне в близко село, заради което се стига до убийство на извършителя на посегателството срещу собствеността.

"Двамата извършители на убийството са заявили, че искали да покажат как се постига възмездието, когато полицията не си върши работата. Като се запознахме с останалите нарушения, стигнахме до извода, че става дума за местен феодализъм", коментира окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

В РУП - Първомай се проверяват още десет случая на нарушения. Един от тях е от 2012 г., когато син на известен бизнесмен извършил пътно-транспортно произшествие пред свидетели в центъра на гр. Първомай, но като водач на автомобила е подменен от друго лице, за да избегне наказателно преследване.

В РУП - Асеновград пък се разследват поредица от случаи  за нарушаване на служебните задължения от страна на полицейски служители с цел облагодетелстване, разпореждания за неналагане на глоба за изтекъл срок на разрешително за оръжие, незавеждане на сигнали от граждани и др.

Продължават активните процесуално следствени действия на Окръжна прокуратура - Пловдив – огледи, разпити на свидетели, назначаване на експертизи, както и повдигане на нови обвинения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама