Българите в САЩ с най-голям интерес към референдума

17:10, 17 сеп 15 / Общество 25 223 Шрифт:
Topnovini
1149 е общият брой на заявленията, подадени за разкриване на избирателни секции в чужбина. Най-активни са българите в САЩ, от където са получени 233 заявления. От Германия са постъпили 151 заявления, от Великобритания – 132, Канада - 76, Холандия – 59, Гърция - 47 и Австрия - 44. Това съобщи говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов.

Той допълни, че има два начина за подаване на заявление за разкриване на избирателна секция - по електронен път чрез интернет страницата на ЦИК и чрез дипломатическите и консулските представителства.

„По втория начин засега има само 32 заявления. 1117 заявление са пристигнали по интернет”, каза Томов.

За участие в информационно-разяснителната кампания за предстоящия референдум са регистрирани 30 партии. От тях 24 са с позиция "Да" и 6 са с позиция "Не". Централната избирателна комисия отмени регистрацията на 5 инициативни комитета, които са подали документи да агитират на предстоящия референдум. Повечето комитети са искали да убеждават избирателите да гласуват „не“ на въпроса на референдума дали подкрепят въвеждането на електронно дистанционно гласуване. Проблемът при всички е недостатъчен брой валидни подписи. 

Миналата седмица стана ясно, че поне в 40 държави ще има избирателни секции за референдума, който ще се проведе заедно с местния вот. На въпроса дали да се въведе електронно гласуване ще могат да отговорят сънародниците ни извън граница в 307 места, които се разкриват автоматично на база активността на последните избори. Срокът, до който българските емигранти могат да подадат заявление за разкриване на секции в чужбина, е 29 септември.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама