Медии и политици заедно срещу враждебната реч в предизборната кампания

16:48, 17 сеп 15 / Общество 25 269 Шрифт:
Topnovini
Медии и политици ще подпишат споразумение да не се използва враждебна и дискриминационна реч в предизборната кампания. Инициатори са сдружение за човешки права „Маргиналия“, фондация „Медийна демокрация“, Асоциация на европейските журналисти – България, Съюз на издателите в България, АБРО, Съвет за електронни медии (СЕМ), Съюз на българските национални електронни медии, Българска асоциация на регионалните медии, Съюз на българските журналисти, фондация “Национален съвет за журналистическа етика”, Център за развитие на медиите и Мрежа за свободно слово.

Саморегулацията в медиите може да бъде по-ефективна с подписването на това споразумение. Организаторите му искат по този начин да направят тест и да видят колко партии и медии ще подкрепят инициативата. „То може да се окаже успешно, може и да се провали – очакваме и двата варианта“, каза доц. д-р Орлин Спасов от фондация „Медийна демокрация“, предаде репортер на София Topnovini.bg.

По думите му мотивът е „един парадокс, който наблюдаваме в последно време – при наличие на език на омразата сме свидетели на използването му в медиите и в политическата реч“.

"Фокусът не е свързан толкова с медиите, а е насочен към политиците след напрежението в Гърмен, Орландовци и при бежанската криза", уточни председателят на СЕМ Георги Лозанов, като допълни, че трябва да има съпротива срещу враждебната реч.

В инициативата се очаква да се включат български печатни и електронни медии, представители на чуждестранни информационни агенции, дипломатически представителства в България и Представителството на Европейската комисия в страната. Подписването ще е на 23 септември от 13:00 часа в Българската телеграфна агенция (БТА). 

Публикуваме целият текст на споразумението без редакторска намеса:

ОБЕДИНЕНИ СРЕЩУ ВРАЖДЕБНАТА И ДИСКРИМИНАЦИОННАТА РЕЧ

Споразумение

за неизползване на враждебна и дискриминационна реч

в хода на официалната кампания за местни избори 2015 г.

С цел предотвратяване на употребата на враждебна и дискриминационна реч в публичното пространство, като потвърждаваме необходимостта от обединяване на усилията за борба с езика на омразата,

Ние, представители на политически партии и български медии,

Заявяваме:

- от името на представените политически партии: Няма да използваме враждебна и дискриминационна реч в хода на предизборната кампания за местни избори 2015 г.;

- от името на представените български медии: Следвайки принципите на отговорната и качествена журналистика, няма да допускаме използване на враждебна и дискриминационна реч в своята работа;

Противопоставяме се на налагането на нетърпимост между гражданите, на подбуждането към ненавист, основана на раса, пол, религия или национална принадлежност, като в същото време ще гарантираме правото на свободно изразяване и на информация.

Потвърждаваме намерението да се придържаме към високи стандарти в политическата комуникация, да отдаваме приоритет на уважението към различието и към достойнството на опонента.

Подписали споразумението:

Партии:

Медии:

Организатори на инициативата:

- Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО

- Съвет за електронни медии (СЕМ)

- Съюз на българските национални електронни медии

- Съюз на издателите в България (СИБ)

- Българска асоциация на регионалните медии (БАРМ)

- Съюз на българските журналисти (СБЖ)

- Фондация “Национален съвет за журналистическа етика”

- Фондация “Медийна демокрация”

- Сдружение за човешки права “Маргиналия”

- Асоциация на европейските журналисти

- Център за развитие на медиите

- Мрежа за свободно слово

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама