От Старозагорския земеделски институт не искат сливане с Тракийския университет

16:43, 17 сеп 15 / Икономика 25 239 Шрифт:
Topnovini
„С нескрито безпокойство колектива на Земеделски институт Стара Загора посреща умишлено прикритите действия, водещи до отделянето на Института от състава на Селскостопанска академия и присъединяването му към Тракийския университет в  Стара Загора”, се казва в отворено писмо на работещите в Института.

По думите им този проблем има дълга история, още от времето, когато от София в Стара Загора е пребазиран Института по зоотехника и ветеринарна медицина. Досега  всички опити да се интегрира Земеделския институт в Тракийския университет са неуспешни поради икономическото и идейно безмислие на подобен проект.

Според работещите в Земеделския институт това е невъзможно най-вече заради коренно различните принципи на финансиране на учебната и приложната научно-изследователска дейност. Става ясно още, че ръководството на Тракийския университет също е против подобна интеграция.

Земеделският институт в Стара Загора е единственият институт в системата, привлякъл средства от специализирани фондове над 1,8 млн.лв. в последните 4 години, които е използвал успешно за модернизиране на научната методология чрез внедряване на иновативни научни технологии, повечето, от които се срещат в 3 до 6 развити научни Европейски центрове. Институтът е успешно интегриран с водещи научни центрове в Европа, благодарение, на което вече има внесен  проект по програма  „Хоризонт 2020”   за 3 млн. евро и ще допринесе за въвеждането на иновативни методи за оценяване на технологичните качества на млякото, водещо до увеличаване икономическата ефективност на секторите млекопреработка и млекопроизводство. Тук се съхранява и  основна част от генофонда в говедовъдството, овцевъдството,   зайцевъдството и почти 100% от националния генофонд в птицевъдството.

„Настояваме да се прекратят незабавно неадекватните действия на отговорните за това лица, водещи недвусмислено до ликвидация на приложната животновъдна наука в България. Настояваме да се представят за широко обсъждане пред научната общност идеите за развитие на науката в отделните и научни направления”, се казва още в писмото изпратено до всички ръководни институции.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама