ОИЦ-Разград представи активни процедури по оперативните програми

16:40, 17 сеп 15 / Общество 25 243 Шрифт:
Topnovini
Eкипът на Областния информационен център (ОИЦ) в Разград запозна представители на бизнеса и експерти по проекти в общинската и областната управи с актуални възможности за кандидатстване с проектни предложения по оперативните програми за периода 2014-2020 г.

По схемата „Ново работно място 2015” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР) работодателите могат да разкриват нови работни места за безработни и неактивни лица, както и да комбинират мерки за обучения, включително и на работното място.

Допустими кандидати са микро, малки, средни и големи предприятия. Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ (БФП) за индивидуален проект е 50 000 лв., а максималният ‒ почти 400 000 лева.

Могат да бъдат назначени безработни и неактивни лица ‒ с ниска степен на образование, продължително безработни и неактивни; безработни или неактивни лица с увреждания; безработни лица на възраст над 54 г. и безработни младежи до 29 г. включително. Наемането на безработни или неактивни лица е за период до 12 месеца.

В дейностите по проекта могат да бъдат включени и предоставяне на професионално обучение и обучение по ключови компетентности; закупуване на оборудване, обзавеждане и дълготрайни нематериални активи (ДНА), свързани със създаването на новите работни места; оборудване и адаптиране на новите работни места за хора с увреждания, вкл. ремонтни дейности, в случай на необходимост, както и осигуряване на наставник за хората с увреждания, който да отговаря за до 7 представители на целевата група.

Крайните срокове за подаване на проектните предложения по схемата са 19 ноември и 5 февруари.

Безвъзмездната финансова помощ (БФП) по процедурата „Подобряване на производствения капацитет в МСП” по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” (ОПИК) е с последен 3-ти краен срок за кандидатстване ‒ 9 ноември. До тази дата се приемат проекти само на кандидати с основна икономическа дейност в секторите на интензивните на знание услуги.

За допустими разходи ще се считат средства, разходвани за придобиване на машини, съоръжения и оборудване, представляващи дълготрайни материални и нематериални активи, необходими за изпълнението на дейностите по проекта.

Минималният и максималният размер на заявената БФП в зависимост от категорията на предприятието-кандидат е: за микропредприятия  –  от 100 000 до 500 000 лева; за малки предприятия  – от 200 000 до 750 000 лева и за средни предприятия – от 300 000 до 1 000 000 лева.

Проектните предложения и по двете процедури се подават само по електронен път, като се използва Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020), на адрес ‒ https://eumis2020.government.bg.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама