Отбелязват 95-годишнината на Икономическия университет във Варна

16:35, 17 сеп 15 25 204 Шрифт:
Topnovini
Изложба на световноизвестния български творец Никола Манев ще краси сградата на Икономическия университет във Варна от утре. Така ще бъде спазена традицията началото на всяка учебна година във ВУЗ-а да бъде отбелязано с културно събитие.

По-рано днес в присъствието на кмета на Варна Иван Портних бе даден официалният старт на академичната година, която съвпада с 94-ата за учебното заведение. В Икономическия университет бакалавърски и магистърски дипломи са избрали да получат над 13 хиляди студенти.

Сред гостите на проявата бяха и областният управител Стоян Пасев, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. В словото си пред аудиторията ректорът проф. д-р Пламен Илиев припомни историята на създаването на сградата на вуза, постиженията на възпитаниците му през годините и новите предизвикателства пред преподаватели и студенти. Той благодари за подкрепата на местната и държавна власт за осигуряването на сграда на Колежа по туризъм, с която дългогодишната сага с липсата на помещения за учебното заведение приключи.

"За мен е чест да Ви приветствам с началото на новата учебна година в един от символите на Варна – Икономическият университет. Това е академична територия, която е пример за обучение на млади хора, които се доказват на пазара на труда като отлични професионалисти. И тъй като девизът на университета е "С академични традиции в бъдещето“, приветствам амбицията на ръководството да създава и нови традиции - например съчетанието на наука с изкуство. Нека припомня, че миналата година тук станахме свидетели на творчеството на Стоимен Стоилов – неговите две пана респектират още на входа на университета. Утре пък предстои откриване на изложба на друг световноизвестен творец – художника Никола Манев. Пожелавам на всички тази традиция да бъде затвърдена, а годината да бъде изпълнена с много успехи“, заяви в приветственото си слово кметът Иван Портних.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама