Русенци се оплакват от проблеми със стомаха, черния дроб и нервите, сочи проучване

16:33, 17 сеп 15 / Здраве 25 176 Шрифт:
Topnovini
На 14-ти септември, понеделник,  на площад “Свобода” в Русе, се проведе четвъртата анкета от Националната кампания за проучване здравето на българина „За нашето здраве“, съобщават организаторите. Кампанията се организира от Асоциацията на производителите и вносителите на хранителни добавки в България, с подкрепата на Български фармацевтичен съюз.

Оказва се, че жителите на най-големия ни крайдунавския град, се отдават най-страстно на тютюнопушенето - 30% признават, че са подвластни на вредния навик, в сравнение с 20 % за Варна. В Русе  са и най-обездвижени - 38%, като в другите три града процентът е под 30. Оказва се още, че всеки 4-ти русенец е с наднормено тегло, а близо 40% във възрастовата група 25-35 г. употребяват редовно алкохол. Голяма е разликата в тази група с Варна, където само 3,9% от анкетираните са отговорили положително на въпроса.

Сред факторите, които вредят на цялостното здравословно състояние и се свързват пряко с начина на живот, при русенци става ясно, че: най-висок процент са подложени на ежедневен стрес – 42%; тези, които намират, че не се движат достатъчно са 38% от анкетираните; 24,7% смятат, че не се хранят правилно; 30% на възраст 25-45 години пушат. 

Половината от анкетираните в Русе се определят като здрави, като за сравнение, във Варна са 72,2%. За да помогнат на здравето си, 53,3% от русенци заявяват, че биха искали да имат повече време за почивка, а 50% биха спортували.

30% от анкетираните в Русе се оплакват от проблеми със стомаха и черния дроб, затова пък цели 65,3% не знаят, че чрез профилактика, тези проблеми могат да бъдат облекчени значително. Някои от причините за проблемите са честият прием на антибиотици, натравяния, бактериални и вирусни инфекции. Те нарушават нормалната чревна флора, която се възстановява с приема на лактобацили, познати като пробиотици. 

На второ място в Русе, се нареждат хората страдащи от нервност, раздразнителност и безсъние. Основните причини за тези състояния са стрес, нарушен режим сън-почивка, преумора, социални фактори, прием на невро-стимуланти, алкохол, тютюнопушене.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама