Световни IT компании представиха своите разработки в Бургас

16:21, 17 сеп 15 / Общество 25 176 Шрифт:
Topnovini
Водещи световни IT компании представиха концепциите си за интелигентно управление на градската среда, съобщиха от Общината. Представители на Hewlett Packard  - България и ОРАК ГРУП показаха свои разработки в дискусия на тема "Умни решения за устойчив град" в Бизнес инкубатора. Интересът им към морския град е породен от това, че философията за "умен" град е заложена в развитието на Бургас и администрацията работи в тази посока.

"Бургас е един от най-иновативните и бързо развиващи се градове в страната и "smart city" може да се превърне в неговата запазена марка" - това заяви евродепутатът Ева Паунова по време на събитието.

Основите на Смарт Бургас вече са поставени с изпълнението на проект "Интегриран градски транспорт на Бургас", в рамките на който се изгражда интелигентна система за управление на градския транспорт. Смарт терминалите на велосипедната система в града са без аналог в страната. Осигурено е видеонаблюдение на обществени пространства и множество зони за безплатен интернет. Община Бургас скоро ще е единствената, която има собствена оптична мрежа. Участниците в събитието се обединиха около тезата, че с помощта на иновативните технологични решения трябва да бъде изградена единна, оптимизирана система за управление.

Заместник-кметът Атанаска Николова заяви, че Община Бургас има спечелен проект по една от най-иновативните европейски програми, финансираща научни изследвания и постижения – „Хоризонт 2020”, която ни дава възможност да развием цялостна концепция, да тестваме иновативни градски решения и да си сътрудничим и обменяме опит с партньори от величината на Лондон, Лисабон и Милано.

По време на дискусията беше представена уникална соларна пейка, която зарежда мобилни телефони чрез енергия, акумулирана от слънчевите лъчи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама