В Русе стартира проект за видеоконференции между България и Румъния

16:17, 17 сеп 15 / Общество 25 249 Шрифт:
Topnovini
С видеоконференция на тема „Добри практики на международно сътрудничество” започна поредицата от демонстрационни събития по проект „Заедно в реално време”, изпълняван от Русенската търговско-индустриална камара с партньори Сдружение „Общество „Идеин”, Търговско-промишлена палата - Враца, Румънска асоциация за трансфер на технологии и иновации – Крайова, Търговско-индустриална и земеделска камара – Кълъраш. За пилотното събитие съобщават русенските домакини от РТИК.

В конференцията участваха представители на Русенския университет „Ангел Кънчев“, на Крайовския университет, на университет „Спиру Харет“, на Регионалния академичен център Враца, а също така на  Икономическия университет и Политехническия университет в Букурещ и на Университет „Овидиус“ – Констанца.

Те  направиха презентации за своя опит в международното сътрудничество, като акцентираха върху инициативите за мобилност на студенти, за изграждане на капацитет у младите учени и преподаватели в интердисциплинарните научни изследвания, дистанционното обучение, приноса на висшите учебни заведения и научните центрове за развитието на регионите и др. В последвалата дискусия участниците разговаряха за перспективите за сътрудничество в сферата на информационните технологии, транспорта, социалните науки, както и много други теми от взаимен интерес. Те обсъдиха конкретни теми за бъдещи съвместни проекти.

Участниците в първото демонстрационно събитие се намираха в изградените по проекта видеоконферентни центрове в Русе, Враца, Крайова и Кълъраш. Установяването на мрежата от видеоконферентни центрове е главният резултат от проект „Заедно в реално време”, чрез който партньорите дават своя принос за подобряване на комуникационната инфраструктура в трансграничния българо-румънски регион. Проектът се финансира от Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007-2013.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама