Център за подпомагане на хора с увреждания ще отвори врати в Поморие

15:40, 17 сеп 15 / Общество 25 218 Шрифт:
Topnovini
Център за почасово предоставяне на услуги на хора с увреждания ще отвори врати в Поморие, съобщиха от пресцентъра на морската община.Той ще се помещава в сградата на  съществуващия Център за социална рехабилитация и интеграция в кв. Свети Георги.

Проектът предвижда закупуване на специализиран микробус за хора с увреждания и монтаж на специален подемник, който ще придвижва трудно подвижни или хора с инвалидни колички между 1-ви и 2-ри етаж на сградата. 

Центърът ще разполага с две зали – за лечебна физкултура и за физиотерапия, кабинети за социален работник и психолог, санитарни и общи части. Със средства по проекта, ще се закупи модерно и функционално специализирано оборудване, съобразено с различните видове увреждания.

Почасовата грижа за всеки конкретен случай ще се определя от социален работник, който ще инициира срещи с потребителите. Социалният работник ще е свързващото звено между всички останали специалисти в Центъра – медицинска сестра, рехабилитатор и психолог. Услугата „Личен асистент” ще се предлага според идентифицираните нужди на потребителите и в съответствие със съществуващата нормативна база.

Срокът за изпълнение е 22 месеца.

Кметът Иван Алексиев е подписал договор по проект „Създаване на Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в община Поморие”, който е на стойност 498 523,44 лв., които са 100% безвъзмездна финансова помощ.

„Радвам се, че сме от първите община в България, които успяха да подготвят проектни предложения още в самото начало на новия програмен период. Проектът ни е насочен към най-уязвимата част на нашето общество и е сериозна подкрепа в усилията ни да разширим социалната политика в община Поморие. Имаме пълна проектна готовност и увереност да участваме и в следващите отворени оперативни програми”, каза кметът Иван Алексиев.

Основната цел на проекта е повишаване качеството на живот и достъпа до услуги на хората с увреждания и хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване. Чрез разкриване на Център за почасово предоставяне на интегрирани услуги в общността или в домашна среда,  ще се извърши и превенция на риска от институционализация на хората от целевата група.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама