Бежанците у нас не са жертва на трафик на хора

15:32, 17 сеп 15 / Общество 25 334 Шрифт:
Topnovini
В България няма идентифицирани жертви на трафик на хора сред бежанците, каза вицепремиерът Меглена Кунева по време на дискусия за бежанската криза, предаде репортер на София Topnovini.bg.

“Лицата, търсещи убежище, са най-уязвими за трафика на хора“, отбеляза тя и допълни, че половината държави-членки на Европейския съюз (ЕС) подават информация за трафик на мигранти. Кунева припомни, че през 2012 г. и 2013 г. са проведени съвместни успешни акции между България и Германия, както и с Австрия, при които са разбити канали за трафик на хора.

По нейните думи за справянето с бежанската криза е необходима повече солидарност от всякога, което означава равномерно разпределение на тежестта, защото „асиметричността доведе до големи струпвания от хора в страни с нестабилни икономики“. Кунева каза още, че трябва да подадем ръка на хората, чийто живот е застрашен, но поясни, че няма как да отворим вратата за всички, защото икономическата стабилност на страната няма да издържи. Тя отбеляза, че нито една от страните-членки на ЕС не може да се справи сама с проблема.

„Друг изход освен повече и единна Европа, аз лично не виждам“, каза тя и допълни, че ЕС трябва да действа много по-бързо.

Шенген е по-необходим от всякога на България, защото ще изиграе ключова роля при справянето с бежанците, коментира вицепремиерът и обясни, че България има нужда от Шенген, защото само като пълноправен член ще може да има достъп до всички инструменти, които той предлага. Страната ни също играе важна роля, защото е външна граница на ЕС, допълни тя.

Задържаните мигранти на територията на България през последните 6 месеца са близо 19 000 души, като Държавната агенция за бежанците (ДАБ) е издала 3700 статуса за бежанци. Това каза зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев, който също присъстваше на дискусията за бежанската криза в Европа.

Той отбеляза, че различното в ситуацията от предходни години е, че регистрираните бежанци у нас не желаят да останат тук. Към края на месец август от 14 600 души, които са предадени в центровете на ДАБ, над 13 000 са ги напуснали, като в агенцията досега има издадени около 3700 статуса за бежанци, коментира Гунев. Зам.министърът каза още, че квотите за бежанци, които се предлага от Европейската комисия отразяват някаква реалност в държавите-членки и капацитета им да приемат бежанци. Гунев смята, че от 25 000 души, които през тази година ще преминат през България, едва няколкостотин ще останат.

Според първият зам.-председател на шведския парламент Тобиас Билстрьом Европа има нужда от обща политика за сигурността, която да се справя с бедността и с конфликтите.

„Трябва да осигурим по-добри условия за търговия и развитие“, каза той и допълни, че сигурността и хуманитарната помощ трябва да са по-близко до проблема, особено в държави, към които са насочени миграционните потоци.

Билстрьом каза още, че страни като България и Швеция имат право да искат помощ от ЕС, а също така да бъде изготвен списък с безопасни страни, което ще позволи за отправянето на бежанците към тях.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама