Удължават срока на програмата за намаляване на запрашеността в Шумен

15:26, 17 сеп 15 / Общество 25 197 Шрифт:
Topnovini
Срокът на общинската програма за намаляване на нивата на замърсители ще бъде продължен до края на 2015 г. Около такова становище се обединиха общинските съветници от комисията по „Екология и опазване на околната среда”.

Програмата е за периода 2011-2014 г., но поради технически проблеми със станцията, която изследва показателите на запрашеност на въздуха в Шумен, 2014 г. не може да бъде използвана за базова година и така не могат да се направят изчисления.

Това довежда до нуждата да се удължи програмата до края на 2015 г., за да бъде използвана тя като референтна, обясни зам.-кметът по строителството Иван Йонков.

С данните от този период ще бъде изготвена актиализирана програма за периода 2016-2020 г. Така се очаква програмата да има реален вид, а мерките в нея ще бъдат съобразени с актуализираните данни

Темата за запрашеността провокира въпрос от страна на общинския съветник Николай Калев за проблемите, свързан с запрашеността на въздуха в кв. „Тракия” около работните дейности по водния цикъл на Шумен.

Иван Йонков увери, че работата по ВиК проекта трябва да свърши в рамките на крайния срок 31 октомври.

„Дотогава трябва да са приключили дейностите. Вече започна асфалтирането на готовите участъци и то ще се ускори”, заяви Йонков и добави, че трябва да се изтърпи още няколко седмици.

Той обясни, че този тип работа върви бавно, защото канализацията е най-дълбоката подземна инфраструктура. „Изграждането на тези 32 км. канали е свързано с преодоляване на цялата подземна инфраструктура – кабели, газови инсталации”, обясни зам.-кметът Йонков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама