Евродепутатите одобриха плана за разпределение на 120 000 бежанци

15:18, 17 сеп 15 / Свят 25 133 Шрифт:
Topnovini
Евродепутатите одобриха плана за преразпределение на 120 000 бежанците от Италия, Гърция и Унгария. Решението беше взето при голямо мнозинство – 372 души „за“, 124 „против“, а 53-ма депутати се въздържаха.

Целта на одобрения от Европейската комисия план е да облекчи трите страни от бежанския поток. Тази идея възникна още преди месеци, когато от Европейската комисия поискаха страните-членки да си разпределят 40 000 бежанци за облекчаване на мигрантската криза. От тогава до сега обаче броят на мигрантите се увеличи.

Съветът на Европейския съюз по вътрешна политика, който включва вътрешните министри на държавите-членки, ще заседава във вторник, за да преразгледа плана за задължителните квоти за приемането на бежанци. В прессъобщение до медиите Европейската комисия заяви, че настоява страните да вземат необходимите решения на Съвета по правосъдие и вътрешен ред, който ще се състои на 22 септември.

Комисията напомни, че на последния Съвет повечето от страните са изразили желание да се пристъпи възможно най-скоро към решение за преразпределение. Ако се вземе решение, комисията е готова незабавно да започне работа по преразпределение на бежанците, като по този начин ще се намали натискът върху най-засегнатите страни.

Междувременно днес директорът на Агенцията за бежанците в Германия Манфред Шмид подаде оставка. В молбата си за напускане на поста той е посочил, че се оттегля по „лични причини“. В последно време обаче неговото ведомство многократно бе критикувано, че много бавно разглежда молбите за предоставяне на бежански статут.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама