Партиите в Бургас се споразумяха за местата в СИК без драми

14:49, 17 сеп 15 / Политика 25 266 Шрифт:
Topnovini
Парламентарно представените партии в Бургас постигнаха споразумение за местата в секционните избирателни комисии за местния вот и за референдума на 25 октомври. Това стана бързо и без никакви спорове и значими противоречия. Така беше избегната възможността съставите да бъдат определяни служебно от Общинската избирателна комисия, както се случи при назначаването на нейните членове, които бяха определени от Централната избирателна комисия.

Общият брой на секциите в община Бургас са 292-те, като 41 са 7-членни, а останалите ще се състоят от 9 членове. Управляващата партии ГЕРБ ще има най-много представители в тях – 899. Следват БСП – с 423 членове, ДПС – 390, Реформаторският блок – 249, Патриотичният фронт – 195, България без цензура – 152, „Атака” и АБВ – с по 119.

Съобразно съотношението на партиите в парламента се определя и участието им в ръководството на СИК. Всяка комисия има председател, зам.-председател и секретар. ГЕРБ ще има общо 98 председатели, БСП – 50, ДПС – 46, РБ – 29, ПФ – 23, ББЦ – 18, „Атака” и АБВ – по 14.

Секретарят на Община Бургас Божидар Кънчев, който беше упълномощен да води консултациите за СИК от кмета Димитър Николов, заяви, че ОИК вероятно ще се съобрази поне частично с това членовете на СИК да бъдат разпределяни в близост до домовете си. Но той не счита, че по-голямото разстояние би било пречка, която да предопредели по някакъв начин работата на комисиите.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама