Даниел Пенерлиев пак спечели конкурса за директор на музея в Шумен

14:23, 17 сеп 15 / Култура 25 851 Шрифт:
Topnovini
Даниел Руменов Пенерлиев е класиран на първо място в проведения вчера конкурс за директор на Регионалния исторически музей – Шумен. Той е получил 443 точки при изискуеми 270, съобщиха от пресцентъра на общината.

На второ място е класиран Георги Майсторски с 334 точки.

Двамата кандидати са защитили концепции за развитие на РИМ, след което е имало и индивидуално събеседване.

Председател на 9-членната комисия, която е изпитвала кандидатите, е зам.-кметът по образование и култура в Община Шумен Живка Тонева.

В комисията са били включени представител на Министерството на културата, двама музейни експерти, представител на национално представените синдикални организации, както и представител на БАРОК /Българска асоциация на работодателите в областта на културата/.

Комисията е предложила на кмета на Шумен Красимир Костов да назначи за директор на музея Даниел Пенерлиев.

Topnovini.bg припомня, че Майсторски беше директор на музея до 15 април 2013 г., когато беше уволнен от поста със заповед на кмета на Шумен, поради постъпване на работа на Даниел Пенерлиев, който спечели проведения конкурс за длъжността директор на РИМ.

В надпреварата за директорското място тогава се включи и самият Майсторски, който беше класиран на второ място в конкурса.

Тогава Майсторски обяви, че конкурсната процедура е била проведена незаконосъобразно, тъй като класираният на първо място Пенерлиев не отговарял на изискванията за заемане на длъжността.

Изискванията за директорското място в Историческия музей бяха за висше образование, степен „магистър” в професионално направление история, археология и етнология, както и 5-годишен професионален опит по специалност История, археология, етнология.

Впоследствие Майсторски обжалва освобождаването си от музея и в края на май тази година бе възстановен на директорския пост с решение на Шуменския районен съд.

Два месеца по-късно – през юли, Община Шумен обяви нов конкурс за директор на музея. В него условията за заемане на длъжността бяха идентични с предишните - висше образование в професионално направление „История и археология”, степен магистър, професионален опит 5 години в направление „История и археология”, и конкурсът отново е спечелен от Пенерлиев.

Пред Topnovini.bg днес той посочи, че отговаря на всички изисквания и има магистърска степен по специалността "Културно-историческо наследство (културен туризъм)", която е в професионалното направление "История и археология".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама