15 задържани и множество прикрити случаи в Първомай и Асеновград

14:14, 17 сеп 15 25 247 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
15 са задържаните лица при акцията в полицейските управления на Първомай и Асеновград. Петима от арестуваните са полицейски служители - включително шефовете на полицейските управления в двата града. Останалите са цивилни лица, чиито престъпления са прикривани от полицаите. Това стана ясно по време на пресконференция по повод специализираната операция на територията на Първомай и Асеновград вчера, предаде репортер на Пловдив Topnovini.bg.

До този момент са повдигнати само две досъдебни производства. Връзка между арестите на двамата полицейски началници няма.

Прокурор Румен Попов заяви на свой ред, че случаите са многобройни и ще има нови обвинения.

Търговия с влияние, кражби, укриване на престъпления на двете полицейските управление са само част от нарушенията, които са констатирани от отдел "Вътрешна сигурност" на МВР.

Голям процент от полицаите в Първомай са се занимавали с други дейности – бизнес, селско стопанство и други неща, които са забранени от закона. Шефът на районното Васил Налбантов прикривал редица престъпления срещу подкупи.

"Стигало се е до 10 неотработени случая на седмица", заяви Попов. Той припомни случай от 2012 г., при който син на известен бизнесмен в Първомай е предизвикал тежко ПТП и пред очите на шефа на районното се е извършила подмяна на шофьора.

"Хората в района са изплашени. Едва ги изкарахме от домовете им, за да дадат показания. Казваха "И вие сте полицаи, защо да ви вярваме?", разказа Попов.

Освен покрити случаи на катастрофи, полицаите в Първомай са правили справки за лица за лични облаги.

"През 2008 г. бизнесмен закупил пасище, което превърнал в кариера, от която са се изнасяли тонове инертни материали, а зам.-шефът на районното в Първомай е укрил самото превръщане на нивата в кариера", разказа апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов. Той допълни, че щетите от прикритото деяние са на стойност няколко милиона лева.

Шефът на полицията в Асеновград Димчо Темелков пък е с обвинения за търговия с влияние, за което може да му отнесе от 2 до 8 години затвор.  Той е спомогнал за прикриването на престъпления на 5 лица, замесени в кражби и други деяния.

Полицейски инспектор от Асеновград получил информация, че лице краде гориво. Вместо да докладва случая, той редовно купувал гориво от крадеца за личния си автомобил.

Друг инспектор от Асеновград пък давал насоки и указания за кръвна проба, за да не се надвишава 1.2 промила алкохол в кръвта, защото до тази концентрация нарушението се обработва по административен път, а над 1.2 вече се води престъпление.

"Тези неща са се случвали в голям период от време", коментира главният секретар на МВР Георги Костов. "Ще проявим нулева толерантност", категоричен бе той и отправи апел към гражданите да сигнализират за нередности от страна на полицията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама