„Детска и младежка зона“ отвори врати в Сливен

14:05, 17 сеп 15 / Общество 25 152 Шрифт:
Topnovini
Комплекс от услуги за деца в конфликт със закона -„Детска и младежка зона“  беше открит в Сливен. Проектът е резултат на партньорство между Детския фонд на ООН и институции на национално ниво – Министерството на правосъдието, Министерството на вътрешните работи, Министерството на образованието и науката, Министерството на труда и социалната политика, Държавната агенция за закрила на детето, Централната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и Агенцията за социално подпомагане, както и общините в област Сливен – и се реализира с подкрепата на Френския национален комитет за УНИЦЕФ.

„Децата в конфликт със закона са всъщност деца в риск, които имат нужда от подкрепа. Техните семейства и местните общности – също. Затова наказателният подход, който ги кара да се чувства зле, не работи. Поради тази причина работим за въвеждане на подхода за възстановяващото правосъдие, което възвръща баланса в отношенията между детето, неговото семейство, пострадалия и общността“, каза Милена Харизанова, Програмен директор „Закрила на детето“ в УНИЦЕФ България.

Комплексът от услуги за деца в конфликт със закона цели да подпомогне сътрудничеството и координацията между системата за закрила на детето и правосъдната система, като подкрепи професионалистите в работата им с децата и техните семейства. Комплексът е създаден по проект „Подкрепа за деца в конфликт със закона, деца в риск и техните семейства“, реализиран в област Сливен.

„Община Сливен винаги е заставала зад възможността за подкрепа на социални дейности и откриването на услугата днес ясно демонстрира това. Проблемите на децата в конфликт със закона са много сложни, затова трябва много внимателно да се работи и да се подхожда индивидуално във всеки случай. Община Сливен подкрепя всички дейности, които водят до намаляване на агресията сред децата, предотвратяват отпадането от училище и подкрепят децата за решаване на проблемите им и тяхното бъдещо развитие“, заяви кметът на Сливен инж. Кольо Милев.

Цялостното управление на Комплекса е възложено на Институт по социални дейности и практики.

„Цялостната философия на услугата е да се опитаме в сътрудничество с институциите да осигурим рамки, подкрепа и придружаваме на децата във висок риск“, каза Нели Петрова-Димитрова, председател на УС на ИСДП.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама