Във Варна гледат делото за убийство на русенски бижутер

14:05, 17 сеп 15 / Крими 25 169 Шрифт:
Topnovini
На въззивна проверка пред Апелативен съд Варна е присъдата на Окръжния съд в Русе от март 2014 година, с която таксиметровият шофьор от София Пламен Миланов и роденият в село Червена вода, Русенско Николай Ламбаджиев, бяха признати за виновни в убийството на русенския бизнесмен Явор Николов. Това съобщиха от пресцентъра на институцията. 

Припомняме, бижутерът беше убит на 25 юни 2012 година в землището на село Николово по особено мъчителен начин. Русенският окръжен съд присъди доживотен затвор за Миланов и 20 години лишаване от свобода за Ламбаджиев, а двамата солидарно трябваше да заплатят обезщетение на сестрата на жертвата в размер на 50 000 лева.

Пресслужбата на съда припомня, че през август 2014 година Апелативният съд във Велико Търново измени присъдата на Ламбаджиев, като наложи и на него "доживотен затвор”. През май 2015 обаче Върховният касационен съд отмени присъдата на апелативната инстанция във Велико Търново. Върховните магистрати считат, че в решението си търновските съдии не са изяснили, каква е била целта на Ламбаджиев и Миланов – придобиване на материална изгода след извършване на убийството или получаване на имотната облага в момента на неговото извършване. Заради това ВКС реши, че мотивите са неясни, непълни и противоречиви по въпроси от решаващо значение и са налице съществени процесуални нарушения. Така казусът попадна във Варненския апелативен съд, за да се разгледа отново на втора инстанция.

Днес въззивният съд се запозна с протеста на Окръжната прокуратура Русе, в който се настоява Ламбаджиев да бъде съден като извършител, а не като помагач на престъплението. Обвинението припомня, че убийството е не само по особено мъчителен за жертвата начин, но с множество действия по заличаването му, както и с вземане на вещи от убития. Според прокуратурата това са отегчаващи отговорността обстоятелства, които трябва да натежат за доживотна присъда и за Николай Ламбаджиев.

Двамата подсъдими са категорични, че обвинението срещу тях е недоказано, страда от пороци и противоречия. В жалбите си пред въззивния съд те настояват делото да се върне за ново разглеждане пред първата съдебна инстанция.

Варненският апелативен съд ще се произнесе със съдебен акт в установения от закона срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама