Брошури информират пациентите на МБАЛ-Русе с редки болести, къде да открият най-доброто лечение

13:57, 17 сеп 15 / Общество 25 169 Шрифт:
Topnovini
Табло, на което са поставени брошури, даващи информация за редки болести, от днес е в услуга на пациентите в хирургическия блок на МБАЛ-Русе. От материалите засегнатите пациенти могат да разберат, къде и как да получат услугата, която им е необходима и как да си осигурят по-добро проследяване на техните заболявания и съответно да бъдат лекувани по най-подходящият начин.

Това заяви пред журналисти директорът на МБАЛ-Русе д-р Иван Стоянов преди кратката церемония, с която беше открита новата възможност за жителите на региона.

На информационното табло са разположени брошури, даващи информация за 25 от най-често срещаните редки болести. Сред тях са вродените коагулопатии, от които са засегнати 26 души, има и пациенти с болест на Гоше и с вродени хемолитични анемии.

В МБАЛ-Русе има специалисти, които участват в откриването и лечението на тези заболявания. Целта на днешното събитие е да се популяризира въпросът, за да може лекарите да търсят тези болести и да ги откриват по-рано, а не когато здравните проблеми са отишли твърде далеч.

Редките заболявания, както и другите, се лекуват по клинични пътеки, а лекарствата се финансират от Здравната каса, каза пред представителите на медиите Д-р Кателина Маринова, специалист по клинична хематология и вътрешни болести и старши лекар в Трето отделение по гастроентерология и клинична хематология.

Тя обясни, че в русенската болница от години се води борба, лечебното заведение да бъде краен получател на медикаменти за пациенти с вродени коагулопатии и от там се надяват с общите усилия с асоциацията на хората, страдащи от тях, да постигнат тази цел. Причината е, че лекарствата се получават само в университетските болници и се доставят по места при поискване при нужда, като забавянето, докато дойдат, може да е фатално за пациентите. В Русе тези лекарства пристигат от УМБАЛ-Варна.

В нашата болница се лекуват 31 човека с редки болести, но те са само възрастните и по-тежките случаи. Леките не стигат до стационарно лечение, а непълнолетните получават помощ от педиатрите.

Днес стана ясно още, че болницата се е съгласила да стане партньор на Националния алианс на хората с редки болести, които откриват такива информационни точки с брошури на различни места в България. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама