Два паметника на Коджакафалията ще се строят в Бургас

13:45, 17 сеп 15 / Общество 25 635 Шрифт:
Topnovini
Не един, а два паметника на благодетеля на Бургас – Александър Г.-Коджакафалията, ще се издигнат в града. Това съобщи на пресконференция композиторът Руслан Карагьозов, председател на Комисията по култура в местния Общински съвет. Единият ще бъде 5-метрова скулптура от бронз и гранит, дело на скулптора Радостин Дамасков. Вторият ще бъде точно копие на надгробния паметник на Коджакафалията, който е унищожен по времето на комунизма. Инициативата за него е на представители на различни институции и организации в града, сред които и Дружеството на художниците в Бургас начело с неговия председател Митко Иванов.

Община Бургас подкрепя финансово проекта за възстановяване репликата на Коджакафалията. В момента текат законовите процедури и по план той трябва да бъде готов догодина. Паметникът ще се намира в новата пешеходна зона близо до излаза на ул. „Александровска” към бул. „Сан Стефано” – в района на Централната автобусна спирка.

Скулптурата на Радостин Дамасков ще бъде разположена между ул. „Цар Симеон I” и бул. „Стефан Стамболов“, на гърба на бившия интернат, който носеше името на Александър Георгиев – Коджакафалията. За неговото изграждане ще се събират дарения от граждани, подобно на инициативата за средствата за скулптурата на Георги Калоянчев, която беше издигната до Летния театър.

Дамасков показа на разпечатка как ще изглежда неговият паметник. Той ще е 5-метрова фигурална композиция на Коджакафалията, като в долната й част ще има текстове – извадки от неговото завещание и послание към бургазлии. А в горната си част, която представлява ктиторски портрет, той държи символично макет на църквата „Св. св. Кирил и Методий”, чийто най-голям дарител е именно Коджакафалията.

По време на пресконференцията Руслан Карагьозов призова спонтанно Радостин Дамасков и председателя на бургаските художници Митко Иванов да си стиснат ръцете в знак, че недоразуменията между тях са изчистени. Графикът дори символично дари първото левче за паметника на скулптора.

Припомняме, че сред културните среди преди месеци се разгоря спор за мястото и външния вид на паметника на Коджакафалията. От Дружеството на художниците и архитекти поискаха той да бъде на мястото, където се е намирал, преди да бъде разрушен и да е точно копие на оригинала. Проектът на Дамасков обаче бе за съвсем нов паметник, който да е близо до бившия интернат. По случая се разгоря диспут, включително и чрез медиите.

Сега Руслан Карагьозов обяви, че всъщност се е получило недоразумение – ставало въпрос за два съвсем различни проекта. Така в Бургас ще има не един, а два паметника на Коджакафалията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама