Профилактични прегледи за рак на млечната жлеза организира Федерацията на жените в Разград

13:41, 17 сеп 15 / Общество 25 666 Шрифт:
Topnovini
Профилактични прегледи за рак на млечната жлеза организира Федерацията на жените в Разград. Те ще се проведат за дванадесета поредна година и ще се осъществят съвместно с Диагностично - консултативния център (ДКЦ 1) в града, съобщи председателят на федерацията Любка Стоянова.

Записванията започват на 23 септември, а самите прегледи ще бъдат в дните от 27 до 31 октомври в сградата на ДКЦ 1, кабинети 24 и 31. Цената на изследванията е 10 лева.

Прегледите ще бъдат съпроводени с ехографски изследвания. Те ще се проведат от специалистите по образна диагностика в ДКЦ №5 във Варна д-р Димитрова и д-р Миткова. Както всяка година за служителите на фирмите „Млин” и „Дружба” прегледите ще бъдат на място в предприятията, обясни Стоянова.

Управителят на ДКЦ 1 д-р Николай Денев отбеляза, че рака на млечната жлеза е на първо място сред онкологичните заболявания при жените, като заема 25 процента от общата заболеваемост и на второ място по смъртност при тях.

Статистиката сочи, че в страната всяка година има около 3000 новозаболели, което потвърждава важността от профилактика, коментира д-р Денев. Според него профилактиката дава изключително добри резултати, особено при ранна диагностика. По думите му около 80 на сто от пациентите с ранно открити форми на карцинома живеят над 10 години след това.

На жените след 30-годишна възраст се препоръчва да преминат профилактичен преглед ежегодно, а за тези между 35-40 години той да е задължително с ехоскопия на млечни жлези. При жените над 50-годишна възраст профилактиката вече трябва да е съчетана с мамография.

Според изнесените данни през миналата година прегледите за ранна диагностика на рака на млечната жлеза са преминали над 420 жени.

Регистрирани са 18 случаи на мастопатии и една киста. Няма открити онкологични заболявания, но в предходните периоди е имало по 1-2 случая на година, отчете д-р Денев.

Организаторите призоваха за пореден път жените да се погрижат за здравето си като се възползват от кампанията

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама