Теменужка Петкова: Добра е готовността на ЕРП-тата за зимата

12:48, 17 сеп 15 / Общество 25 171 Шрифт:
Topnovini
"Като цяло готовността на ЕРП-тата за предстоящия есенно-зимен сезон е добра." Това констатира министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на посещението си в централата на ЕВН, където се запозна с превантивните мерки, предприети от дружеството с оглед предстоящата зима.

Петкова поясни, че инспекциите в ЧЕЗ и ЕНЕРГО - ПРО вече са приключили, в момента се проверява готовността на ЕВН.

По този повод тя заяви следното: "Впечатлена съм от действията, които ЕВН е предприела след кризисната ситуация от март тази година, когато точно в района на дружеството бяха най-големите проблеми и най-тежките последици. Много места тогава останаха без ток, повече от 270 хил. абоната бяха без електрическо захранване. Това, което колегите сега споделиха и представиха като документация по този въпрос е обнадеждаващо. На територията на Смолян, Мадан и Рудозем, където бяха най-тежките последици, колегите - съвместно с Министерството на регионалното развитие, Министерството на енергетиката и Областна администрация, са успели да предприемат действия, така че близо 30 километра от електропроводите да бъдат окабелени. Това ще доведе до  сериозна устойчивост на този процес и значи, че за години наред се минимизира риска да се повтори ситуацията с падналите дървета и скъсаните електропроводи от началото на тази година."

Що се отнася до законодателното разширяване на просеките между мрежата и дърветата, министърът на енергетиката посочи, че са вече са направени промени на наредбата, регламентираща 3 метра просек. "Създадена е правна възможност  ЕРП-тата, по тяхна инициатива и в случай на преценка на съответната ситуация, да инициират промяна в отстоянията, като те могат да станат между 4 и 10 метра4, поясни министърът на енергетиката.

Тя бе категорична, че като цяло готовността на ЕРП-тата за предстоящата зима е добра.

"Ние искаме да предприемем превантивни мерки, а не да тичаме след събитията. Искаме да видим готовността на системата сега, така че българските граждани и българският бизнес да бъдат спокойни за своя комфорт през зимата."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама