Конституционният съд отказа да се занимава с промените в основния закон

12:41, 17 сеп 15 / Общество 25 219 Шрифт:
Topnovini
Конституционният съд (КС) отказа да допусне за разглеждане двата въпроса на депутати, свързани с проекта за промени в Конституцията, съобщава "Правен свят".

Според 10 от членовете на КС предварителното питане за предстоящите изменения в основния закон е недопустимо. На обратното мнение са били само Пламен Киров и Борис Велчев.

След отказа на КС да се произнесе предварително по готвените изменения вече няма причина парламентът да бави процедурата по приемането им, коментира изданието. Единственият мотив за евентуално изчакване може да бъде становището на Венецианската комисия, което бе поискано от парламента. Вчера на среща с председателката на Народното събрание представители на комисията приветстваха основната промяна в Конституцията – разделянето на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегии. 

Идеята КС да бъде сезиран още преди промените в Конституцията свързани със съдебната власт да бъдат приети, беше на ДПС и беше едно от условията на партията да ги подкрепи.

Въпросите бяха:

- Ще представлява ли промяна във формата на държавно управление създаването на две колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС) – съдийска и прокурорска, като всяка от тях да решава самостоятелно кадровите и организационните въпроси по своята професионална насоченост, а Пленумът на ВСС, състоящ се от всички негови членове, да решава въпросите за избора на председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор, да приема проект за бюджет на съдебната власт и да решава прекратяването на мандата на членовете на ВСС при условията на чл. 130, ал. 8 от Конституцията.

- Ще представлява ли промяна във формата на държавно управление създаването в рамките на ВСС на колегия на съдиите, която да се състои от председателите на ВКС и ВАС, шестима членове, избрани от общо събрание на съдиите, и петима членове, избрани от Народното събрание, както и създаването на колегия на прокурорите, която да се състои от главния прокурор, четирима членове, избрани от общо събрание на прокурорите, един член, избран от общо събрание на следователите, и шестима членове, избрани от Народното събрание.

С цел постигане на по-голям консенсус в парламента измененията в Конституцията бяха сведени до разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии, възлагането на нови правомощия на Инспектората към ВСС и даването на право на Висшия адвокатски съвет да сезира КС.

Впоследствие премиерът Бойко Борисов обяви, че ще се бори в проекта да се върне още една от идеите в първоначални проект за изменение на основния закон – да отпадне задължителното тайно гласуване по кадрови въпроси във ВСС, пропомня "Правен свят". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама