Украйна забрани на Елена Йончева и Магдалена Ташева да влизат в страната

12:35, 17 сеп 15 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът на Украйна Петро Порошенко подписа указ за въвеждане на нов тип санкции по отношение на Русия и други страни, които са съпричастни към анексията на Крим и агресията в Донбас.

Указа забранява на десетки журналисти да влизат в страната, защото представляват заплаха за националната сигурност и суверенитета на страната.

Сред имената, на които се забранява да влизат в страната, са и тези на депутатката от „Атака“ Магдалена Ташева и журналистът Елена Йончева.

Според украинските власти Ташева и Йончева представляват потенциална заплаха за националните интереси, за националната сигурност, суверинитета и териториалната цялост на Украйна.

В документа мотивите за забраната са еднакви:

"Допринася за развитие на тероризма, ограничаването на човешките права и свободи. Води до окупационни действия, експроприация и ограничение на правата на собственост, създава пречка за устойчиво икономическо развитие и пълноценна реализация на грaжданите на Украйна и техните права и свободи"

Ташева е представена като "журналист и член на изпълнителния комитет на националистическата партия "Атака", обявяваща се за излизане на България от ЕС и НАТО". От самото начало на кризата в Украйна тя напълно споделя позицията на Москва, одобри анексирането на Крим и бе част от посетила полуострова делегация на "Атака", предвождана от партийния лидер Волен Сидеров.

Елена Йончева пък направи редица филми за кризата в Украйна, които бяха излъчени в медията, за която работеше по-рано.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама