4 български отбора ще участват във фестивала "Друзя, прекрасен наш союз"

12:28, 17 сеп 15 25 272 Шрифт:
Topnovini
4 български отбора с участници от 7-те най-елитни родни университети ще се включат в Международния студентски фестивал "Друзя, прекрасен наш союз", организиран от Фонд "Руский мир" и Фондация "Устойчиво развитие за България".

За първи път страната ни домакинства престижния форум, който ще се проведе от 21 до 26 септември в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" в едноименния морски курорт край Варна. В него участие ще вземат повече от 300 студенти, изучаващи руски език в 30-те най-реномирани европейски университети.

В комплекса на живописния бряг на Черно море ще се срещнат младежи от университетските центрове на Фонд "Руский мир" в Гърция, Италия, Унгария, Чехия, Полша, Босна и Херцеговина, Румъния, Сърбия, Черна гора, Грузия, Русия, България и др. Младите хора са обединени от любов към руския език и култура и от желанието си да се запознаят, да общуват, да обменят мнения и да се представят отлично в образователните, културните и спортните мероприятия, които ще се проведат в рамките на фестивала.

Камчия поема фестивалната щафета от сръбската столица Белград, където през 2014 се събраха повече от 250 студенти от различни университети в Европа. Домакин на проявата беше Филологическият факултет на Белградския университет, който тази година изпраща в България изключително силен отбор студенти.

Началото на фестивала "Друзя, прекрасен наш союз" е поставено през 2009 г. в Краков. Полската група, която ще пристигне в Камчия само след седмица, е една от най-големите – в нея влизат представители на Вроцлавския, на Гданския и на Ягелонския университет, а така също и отбори на висшите училища "Мария Кюри – Складовская" в Люблин, на Института по неофилология в Слупск и на Педагогическия университет в Краков – домакин на първия фестивал.

Тази година България ще бъде представена от 4 отбора, в които влизат студенти от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий“, Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", Софийския университет "Св. Климент Охридски“, Университета за национално и световно стопанство, Университета по библиотекознание и информационни технологии, Нов български университет и Варненския свободен университет.

"Това ще бъде истински празник на приятелството, на взаимното разбиране и възможност всеки участник във фестивала да се изяви, а също и да научи нещо ново за приятелите си и техните страни", казват организаторите на събитието, чието име е взаимствано от стих на великия руски писател Александър Сергеевич Пушкин.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама