Писателят Змей Горянин и маестро Найден Тодоров са новите почетни граждани на Русе

12:22, 17 сеп 15 / Общество 25 222 Шрифт:
Topnovini
Писателят Светлозар Акендиев Димитров, известен с творческия си псевдоним Змей Горянин и директорът на Русенската опера маестро Найден Тодоров, са удостоени със званието „Почетен гражданин на Русе“. Решението бе взето на днешното заседание на Общински съвет - Русе.

Големият русенски поет, писател и деец на културата бе преложен за посмъртно отличаване със званието от Регионалната библиотека „Любен Каравелов“, от Историческия музей, от Митрополията, от Възрожденско читалище „Зора 1866“, от Русенското общество за културно и историческо наследство „Змей Горянин“ и от Клуба на дейците на културата (КДК).

Към предложението за удостояване с почетно звание бе приложена богатата му биография и са посочени заслугите му в областта на културния и духовния живот на Община Русе. Змей Горянин е посветил на родния си град редица свои произведения, сред които са двата цикъла стихове – „Сонети за Русе“ (1939 г.) и „Песни за моя град“ (1954 г.); трилогията „Дунавът тече“, която възкресява ликовете на Баба Тонка, Ангел Кънчев, Стефан Караджа, пресъздавайки историята на Русе през периода 1860-1878 г.; Сборникът разкази „Последният ден“ (1936 г.), е посветен на стария Русчук.

Маестро Найден Владиславов Тодоров бе предложен от общинския съветник от групата на РЗС д-р Камен Милков. Понастоящем той е кандидат за кмет на общината от Нова алтернатива за Русе.

Предложението му бе обосновано със значимите постижения на Найден Тодоров в областта на културния и духовния живот на община Русе и творческата му дейност в Държавната опера в дунавския град. Приложена бе и подписка в подкрепа на идеята от творческия състав на културната институция и почитатели на оперното, балетното, хоровото и симфоничното изкуство – граждани на Русе, съдържаща близо 200 подписа.

Маестро Найден Тодоров е признат за един от най-проспериращите диригенти в България, а благодарение на неговата активна творческа дейност, колективът на Държавна опера – Русе убедително се утвърди като значим фактор в българската култура. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама