Интелектуалци предупреждават властта за бежанците

11:54, 17 сеп 15 / Култура 25 459 Шрифт:
Topnovini
Видни български интелектуалци се обръщат към управляващите у нас във връзка с бежанската вълна от Близкия Изток заляла Европа. Това обяви днес на пресконференция в Шумен издателят Иван Гранитски, който гостува в града заедно с група интелектуалци и писатели в рамките на Национални културни празници “Албена”.

“Бъдете бдителни. Това е опит за превземане на Европа. Много от бежанците са подготвени за терористи”, предупреждават в обръщението си едни от най-ярките представители на българската интелектуална мисъл. Те призовават управляващите да вземат ясна и категорична позиция по въпроса с бежанците, така както това направиха правителствата на Сърбия, Унгария, Чехия, Австрия.

До момента подписи под обръщението са поставили акад. Георги Марков, акад. Констанитин Косев, Иван Гранитски, философът и литературовед Панко Анчев, писателят Стоян Райчевски, поетите Иван Гранитски и Боян Ангелов, журналистът и публицист Иван Гайтанджиев и др. Документът е отворен и към него могат да се присъединят всички хора на духа, подкрепящи инициативата.

По бежанската тема пречупена през българския исторически опит говори писателят Стоян Райчевски, като подчерта, че всеки трети съвременен българин е потомък на бежанци от откъснатите от страната ни територии.

Днес в Шумен гостуват още академиците Георги Марков, Константин Косев и Васил Гюзелев, а групата се допълва от писателят Стоян Райчевски, философът и литературовед Панко Анчев и поетите Иван Гранитски и Боян Ангелов.

Организатор на събитието е издателство “Захарий Стоянов” с финансовата подкрепа на общините Шумен, Велики Преслав, Търговище, Балчик, Каварна, Велико Търново, Добрич и др.

Изявите в Шумен започват със срещи в читалищата “Напредък” и “Боян Пенев”, след което ще продължат в село Дибич. От 14.30 часа групата интелектуалци ще има среща с възпитаници и преподаватели във Военния факултет в Шумен.

Срещата с шуменската публика е от 19 часа в Регионална библиотека “Стилиян Чилингиров”. Преди това ще се открие пътуваща изложба с творби на художниците Евгений Кузманов, Ивайло Петров, Любен Зидаров, Юрий Гранитски и др.

Пред шуменската културна общественост Панко Анчев ще представи новото си изследване посветено на акад. Тончо Жечев “Българският ум. Непрочетеният Тончо Жечев”. “Аз съм се учил от този бележит ум и както е казано в Светото писание: Никой ученик не е надминал учителя си. Поради редица причини обаче част от тезите на Тончо Жечев са само маркирани в неговите трудове. Аз ги доразвивам от моя гледна точка и от позиция на новото време, в което живеем”, коментира Панко Анчев. По време на срещата в градската библиотека авторът ще направи представяне на новата си книга посветена на бележития шуменец.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама