Бившият Техникум по ЖП транспорт в Русе ще се превърне в Център за управление на риска по река Дунав

11:46, 17 сеп 15 / Общество 25 694 Шрифт:
Topnovini
Община Русе ще кандидатства проектно предложение „Създаване на общ център и база данни за управление на риска и територията по река Дунав“ по Програма „INTERREG V-A Румъния-България 2014-2020“. Решението бе взето на днешното заседание на Общински съвет - Русе.

Проектът ще бъде изпълнен в партньорство между Община Русе, България (Водещ партньор) и Община Гюргево, Румъния. На българска територия проектът предвижда изработване на инвестиционен проект и изпълнение на строително-монтажни работи за реконструкция на сградата на Професионална гимназия по ЖП транспорт в гр. Русе, ул. „Братя Обретенови“ № 9 и адаптирането ѝ към функциите на „Регионален център за интегрирано управление на риска и територията за региона на Долен Дунав“.

На румънска територия проектът предвижда закупуване на оборудване за подобряване на капацитета на институциите на местно и регионално ниво, за предотвратяване и управление на кризисни ситуации, както и съвместни обучения при кризисни ситуации.

Центърът ще бъде част от обща концепция за изграждане на Европейска мрежа от Регионални центрове за интегрирано управление на риска и територията в рамките на Дунавската стратегия. Тази концепция се обсъжда с експерти от Европейската комисия-JRC, от България, Румъния, Германия - Баден-Вюртемберг. Тя е подкрепена от Смесената комисия България - Баден-Вюртемберг и включена в двустранната програма за 2013-2014г., приета на 6-та сесия на комисията, от ноември 2013 г.

За Община Русе разходите ще възлизат на 4,5 млн. евро,  от които 85% от Европейски фонд за регионално развитие, 13%  национално съфинансиране и 2%  собствено участие на Общината. За Община Гюргево - 1,5 млн. евро,  от които 85% от Европейски фонд за регионално развитие, 13%  национално съфинансиране и 2%  собствено участие на Община Гюргево.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама