Отпадна давността на престъпленията на комунистическия режим

11:42, 17 сеп 15 / Политика 25 229 Шрифт:
Topnovini
Народното събрание прие измененията в Наказателния кодекс, с които отпадна давността на престъпленията от комунистическия режим, предаде репортер на София Topnovini.bg. Промените са по предложение на управляващата коалиция ГЕРБ-Реформаторския блок.

Според текстовете не се изключват по давност наказателното преследване и изпълнението на наказание по отношение на престъпленията против мира и човечеството, извършени от ръководни дейци на Българската комунистическа партия в периода 9 септември 1944 г. – 10 ноември 1989 г..

Вносителите посочват като престъпления даването на разрешения и заповеди, чрез които се предоставят в нарушение на закона оръжия и финансови средства  в полза на диктаторски или терористични режими. Сред изброените е и така наречения Възродителен процес.

Дебатите по приемането на измененията в Наказателния кодекс бяха съпътствани от скандали и взаимни обвинения между политическите партии в ляво и дясно на залата. Бяха изгонени и двама народни представители от днешното заседание заради „непристойно поведение и оронване престижа на Народното събрание” – независимият Велизар Енчев и Филип Попов от БСП. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама