Интерактивен музей на река Дунав ще бъде изграден в недовършената част на Доходното здание

11:05, 17 сеп 15 / Общество 25 158 Шрифт:
Topnovini
Във връзка с отворена покана за подаване на проектни предложения по Програма „INTERREG V-A Румъния-България 2014-2020 г.“ Община Русе е в процес на разработване на проектно предложение „Валоризация на общото местно и европейско нематериално културно наследство чрез интерактивен музей“. Самото предложение получи зелена светлина от Общински съвет - Русе и предстои да продължи работата по него.

По време на заседанието на местния парламент възникна дебат доколко е удачно да се прави музей точно на това място, при положение че вече е имало идеи мястото да се ползва за други цели. Стефан Бучаков (ВМРО) направи предложение точката да бъде отложена за да се обсъдят и други варианти, тъй като сегашното предложение идва в последния момент. Зам.-кметът Страхил Карапчанскии обясни, че това е уникална възможност, която се открива за завършването на сградата, средствата са основно безвъзмездно финансиране, и Русе трябва да се възползва от тази възможност.

Александър Неделчев (БСП) обърна внимание, че липсват разчети и прогнози за приходи и разходи на помещенията, което повдига съмнения за по-нататъшното им използване и поддръжка. 

Въпреки заявките за коректни дебати и невлизане в предизборна реторика, отново бяха отправени взаимни обвинения относно усвояването на европейските фондове, както и работата на общинската администрация през този и предишните мандати. След като безплодните дебати продължиха, бе направено предложение за прекратяването им, което бе прието. Не бе прието предложението за отлагане на самото предложение, тъй като на практика с това ще бъде изпуснат срока за кандидатстване. Самото предложение бе прието с голямо мнозинство, само един глас "Против" и 4 "Въздържал се".

Проектът е в рамките на първата покана за кандидатстване по програмата, Приоритетна ос 2 „Един зелен регион”, Специфична цел 2.1 „Подобряване на опазването и устойчивото използване на природното наследство, ресурсите и културното наследство“, с краен срок за подаване 30.09.2015 г.

Той ще бъде изпълнен в партньорство между Община Русе, България (Водещ партньор) и Община Гюргево, Румъния (Партньор 2). Общата стойност на проектното предложение е разпределена между партньорите.

За Община Русе до 4,5 млн. евро, от които 85% от Европейски фонд за регионално развитие, 13% национално съфинансиране и 2% собствено участие на Община Русе.

За Община Гюргево са до 1,5 млн. евро, от които 85% от Европейски фонд за регионално развитие, 13% национално съфинансиране и 2% собствено участие на Община Гюргево.

В българската си част проектът предвижда изработване на инвестиционен проект и изпълнение на строително-монтажни работи във връзка със създаването на „Музей на река Дунав“. Основната цел на проекта е да се изгради съвременна сграда на три етажа, която да съчетава функциите на музей (експозиционната площ да бъде основна), зали за събития, търговски и административни площи.

Основен мотив на музея ще бъде река Дунав – обединяваща западна и източна Европа, както търговски, така и културно – реката като носител на мултикултурния европейски дух, на единение и общност. Сградата на „Музей на река Дунав” ще бъде разположена на мястото отредено за изграждане на корпус „Е”, „Ж” и „И” към сградата на „Доходно здание”.

Предвижда се на първия етаж да бъдат разположени както музейната част, така и магазин за сувенири, ресторант, зрителна зала. На втори и трети етаж ще се изградят експозиционни площи, зрителна зала, зали за събития, офис помещения за администрацията. На всяко от нивата се предвижда обособяване на фоайета, санитарни помещения и вертикална комуникация за връзка между нивата на сградата.

В румънската си част проектът предвижда установяване на модерен музей в съществуваща сграда до канал Кама, която да бъде оборудвана с модерни мултимедийни устройства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама