Пращат 1 000 военни по границата с Турция (обновена)

10:42, 17 сеп 15 25 321 Шрифт:
Topnovini
Започнало е изпращането на до 1 000 военнослужещи от Българската армия към границата с Турция, съобщи на брифинг главният секретар Георги Костов. Планът е съгласуван с премиера Бойко Борисов и е в отговор на засиления мигрантски натиск. Те ще извършват рутинна дейност по охрана заедно със сили на гранична и национална полиция. Те ще бъдат разделени на съвместни патрули, като водещи ще са граничарите.

"Нашите действия са в отговор на усложнената обстановка по линия на миграция в ЕС. Нашите действия в никакъв случай не следва да бъдат тълкувани като недоверие към партньорите ни от турска страната. Турските ни партньори са изключително коректни по отношение на справяне с миграционния натиск към ЕС. Нашите действия следва да бъдат тълкува единствено като подкрепа в действията им по охрана. Към момента турските колеги владеят процеса, нашите действия са действия на подкрепа на техните усилия", категоричен бе главният секретар Георги Костов.

И отсече: "Имаме сили да се справим с миграционния натиск".

От думите му стана ясно още, че през последните 24 часа над 660 мигранти са били върнати в Турция при опит да пресекат границата ни.

34 са задържани, а 39 са заловени при опит да преминат браздата със Сърбия.

Той не уточни колко е общият брой на служителите, които охраняват границата, но посочи, че "те са достатъчно с коефициент на презастраховане". И допълни, че е възможно, при нужда, каквато в момента няма, да бъдат изпратени още 3-4 хиляди военнослужещи.

Георги Костов нито потвърди, нито отрече информацията, че ще бъдат изградени три нови бежански центрове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама