Община Русе ще кандидатства с проект за реконструкция на кейовата стена

10:11, 17 сеп 15 / Общество 25 166 Шрифт:
Topnovini
Община Русе ще кандидатства с проектно предложение „Развитие на поречието на река Дунав за по-добра свързаност на Еврорегион Русе-Гюргево с Паневропейски транспортен коридор №7“ по Програма „INTERREG V-A Румъния-България 2014-2020. Решението бе прието на днешното заседание на Общински съвет - Русе.

На територията на град Русе проектът предвижда изработване на инвестиционен проект и изпълнение на строително-монтажни работи за рехабилитация на кейовите стени на пътнически терминал  Русе-център и подобряване на навигационните условия на 3 корабни места, в района под Гранд хотел "Рига". Целта на проекта е кейовата стена да се приспособи за използване от големи пътнически кораби при ниски и високи водни стоежи. Това ще позволи на кейовата инфраструктура да посреща кораби по всяко време на годината, обясни днес в постоянните общински комисии зам.-кметът Димитър Наков.

Участъкът, в който са разположени брегоукрепителните стени на трите корабни места (условно номерирани № 6, № 7 и № 8) е с дължина 480 метра. Акваторията в непосредствена близост до стената е много плитка и при ниски води на реката достъпът на плавателни съдове до нея е невъзможен. Понастоящем при високи води тази част се залива и също се преустановява навигационната дейност.

С рехабилитацията на кейовата стена на трите корабни места ще се даде възможност и за благоустрояване на района като паркова зона с предвидените обслужващи обекти, се казва още в аргументите към предложението. На територията на град Гюргево проектът предвижда развитие на зоната около канал Св. Георги.

За Община Русе дейностите ще възлизат на не повече от 5,5 млн. евро,  от които 85% от Европейски фонд за регионално развитие, 13%  национално съфинансиране и 2%  собствено участие на Община Русе.  За Община Гюргево - до 2,5 млн. евро,  от които 85% от Европейски фонд за регионално развитие, 13%  национално съфинансиране и 2%  собствено участие на Община Гюргево.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама