Възрожденска чаршия израства край Долни чифлик

09:42, 17 сеп 15 / Общество 25 199 Шрифт:
Topnovini
Етнографски туристически комплекс се строи в местността "Гагата" на около 600 метра от с. Кривини по пътя в посока Долни чифлик. Намира се в живописна дъбова гора, през която преминава малка река. Комплексът е реплика на възрожденска чаршия.

Етнографският комплекс съдържа общо 16 подобекта, 5 технически съоръжения и елементи на благоустрояването. Разполага с рецепция със санитерни възли, 6 занаятчийски работилници, етнографски музей, енотека, подземен тунел, кула, магазин за сувенири, механа, офиси, алея, изкуствен воден поток, дървен аквадук, резервоари за оборотна вода и други помощни сгради и съоръжения. Общата застроена площ е 794 кв. м, а разгънатата застроена площ е 1348 кв. м.

Входът на комплекса е откъм асфалтовия път от Кривини за Долни чифлик и в него има паркинг за 14 леки автомобила и автобус, както и обръщало. До входа ще има рецепция и санитарни възли, включително и за инвалиди. От паркинга започва калдъръмената улица на чаршията. В средата й се намира малък мегдан с часовникова кула – камбанария. От чаршията към реката има пътека, която води до работилниците, където ще се показват традиционни занаяти, при които се използва задвижване водата.

Проектът се финансира по Програмата за развитие на селските райони. "Етнографският комплекс ще спомогне изключително много за просперитета на туризма в общината и ще даде възможност за развитието на нова дестинация в рамките на проекта "Пет дни - четири сезона - три общини”, който Долни чифлик реализира с общините Бяла и Несебър. Етнокомплексът е добър пример и за публично-частното партньорство между фирмата-изпълнител - от една страна, и общината и държавата - от друга. Той ще спомогне за възраждането на традициите и занаятите в региона и ще разкрие нови работни места”, обясни кметът на Долни чифлик Борислав Натов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама