Даниел Митов: Русия да спре сепаративните действия в Сирия

09:20, 17 сеп 15 / Общество 25 207 Шрифт:
Topnovini
Границата на България с Турция е добре защитена и стабилна и има изградено защитно съоръжение. Страната ни е готова да изпрати още гранични полицаи, ако се наложи. Външното министерство получава непрекъснато информация за промяната на ситуацията и вземама съответните мерки. Възможно е да бъдат изпратени и военни, макар и само с наблюдателни функции. Това каза в сутрешния блок на бТВ министърът на външните работи Даниел Митов.

По неговите думи слуховете, че десетки хиляди бежанци са се насочили към българската граница, не са верни. Става дума за група от 1500-2000 души, посочи той и допълни, че Турция прави всичко възможно да демотивира тези хора да се насочват към нашите територии. Според него Европа трябва да помогне финансово на южната ни съседка, която е подложена на огромен миграционен натиск.

Най-важни стъпки за разрешаване на бежанския проблем са изграждането на бежански центрове извън границите на ЕС и борба с терористичните групировки, отговорни за бежанската криза, каза Митов. Той смята и че трябва да се създаде международна коалиция, която да се занимава специално с разрешаването на проблема в Сирия. „Европа не трябва да стимулира бежанската вълна”, каза външният министър. Изграждането на подходящи центрове извън границите на ЕС и предоставянето на нормални условия за живот би задържало бежанците извън Европа, смята той.

„Международната коалиция трябва да предприеме много по-сериозна интервенция, като в нея трябва да се включат и Русия, но не по начина, по който го правят до момента”, каза още външният министър. Той определи действията на Москва като сепаративни и солови, което „минира разговора за бъдещето”. „Целият свят не подкрепя Башар Асад. Естествено, че действията на Русия са сепаративни ако го подкрепят”, допълни още Митов.

„Бежанският статут не дава право за оставане на територията на ЕС завинаги – тези хора ще бъдат върнати веднага, когато се оправи положението в техните страни”, каза още Митов. 

 Митов каза, че с преминаването на руски самолети над територията ни не е било нарушавано българското въздушно пространство. „Ние не сме издали разрешение за прелитане на руски товарни самолети от определен тип, защото сме имали достоверна информация, че заявеният товар не отговаря на пренасянето”, поясни той. Руският самолет, който е преминал над страната ни е бил с дипломатическа мисия, каза още министърът и допълни, че „дипломатическият полет си е минал с разрешение, не е бил товарен, превозвал е хора”.

„Ако руските самолети не се подчинят на забраната, по протокол трябва да кацнат на българско летище, а след това да бъдат ескортирани извън нашето пространство”, поясни Митов и заяви, че това е суверенно решение и България има право да пропусне дадени самолети, без да дава аргументи за това.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама