Откриват изложба за юбилей на художника Христо Тодоров

09:08, 17 сеп 15 / Култура 25 432 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Художествена галерия „Димитър Добрович“-Сливен отбелязва с изложба 80 години от рождението на художника Христо Тодоров. Официалното откриване по случай юбилея е тази вечер от 17. 30 часа в зала „Сирак Скитник“ (бул. „Цар Симеон“ №2).

Христо Тодоров е роден e на 5.IX.1935 г. в село Жеравна. Завършва в първия випуск на Художествената гимназия в София, а след това  Художествената академия през 1961 г.От 1961 г. до 1994 г. работи като сценограф и председател на художествения съвет на Българската национална телевизия. Автор е на над 200 постановки на Телевизионния театър. За сценографията на пиесата "Тази малка земя" на Георги Джагаров в Народен Театър "Иван Вазов" е награден с голямата награда на София.

Има 20 самостоятелни изложби в София, Сливен, Бургас, Карнобат, Стара Загора, Добрич, Пловдив, Жеравна, Козлодуй, Нова Загора и др.Участва в представителни изложби на Българската живопис в Швеция, Франция, Русия, Куба, Италия, Испания, Германия, Белгия и др. През 2005 г. открива самостоятелна изложба в Марсилия - Франция.

Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, Дрезденската художествена галерия, галериите в Сливен, Жеравна, Добрич, Ст. Загора и други, както и на частни колекции в България, Австрия, Англия, Германия, Италия, Русия, Франция, Япония, САЩ, Канада, Белгия, Испания, Китай, Куба и др.Носител на орден "Кирил и Методий" - I-ва, II-ра и III-та степен. Носител на звание "Заслужил художник" от 1984 година.

Завършва земния си път на 22.04.2015г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама