България предпочита имигранти - сирийски семейства

08:50, 17 сеп 15 25 236 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Имигрантите, които влязат на българска територия и бъдат регистрирани, трябва да останат в страната ни, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в сутрешния блок на Нова ТВ. По думите й предпочитанията, които България има към бежанците, са те да бъдат сирийски семейства.

Темата с нелегалните имигранти тя определи като глобален процес. По проблема българското правителство работи през последната половин година. При наплива на бежанци българските власти няма да употребяват сила, категорична е Бъчварова.

По нейните думи хората, които искат да се преместят в Европа са изключително много, като те преминават през територията ни, за да достигнат до други държави. Бъчварова отбеляза, че през последните месеци в Турция сирийските бежанци са 1,9 млн.

„Правим така, че да не допуснем пробив”, каза Бъчварова и уточни, че има засилен контрол по границите за недопускането на имигранти на територията ни. Бежанците, които Министерството на вътрешните работи (МВР) задържа на турската граница, се регистрират задължително с пръстови отпечатъци, за да бъде процесът легален. От имигрантския поток има и такива, на които са издадени постановления за връщане там, откъдето са дошли, каза още вицепремиерът, и допълни, че някои от тях изобщо не са допускани до нашата територия.

Относно думите на бившия френски президент Никола Саркози, че има регистрационни центрове някъде в Шенген, тя отбеляза, че трябва да има такива места, където бежанците да се регистрират и да преминават легално.

„Не става въпрос за престъпнци, а за човешки права, които са защитени”, каза още вътрешният министър и допълни, че страната ни следва европейската политика.

По темата за конституционните промени Бъчварова каза, че „никой не се е отказал от тези промени и сме решени всички да гласуваме това, което сме приели”. Според нея има бележки от страна на коалиционните партньори, които могат да бъдат приети. Най-рано антикорупционният законът може да се бъде предложен за гласуване отново след 3 месеца.

„България има доста добро законодателство за борба с корупцията – проблемът е, че то не се използва и не се прилага”, каза тя. По думите й този, който трябва да прилага закона, трябва да го приложи така, както е разписано, за да има резултат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама