Депутатите ще узаконяват по-продължителното използване на СРС-та

07:41, 17 сеп 15 / Общество 25 311 Шрифт:
Topnovini
Народното събрание ще разгледа на първо чете промените в Закона за специалните разузнавателни средства. Измененията са внесени от Димитър Лазаров (ГЕРБ). Според мотивите на вносителя Закона за СРС не е прецезиран по отношение на сроковете за прилагане на специалните разузнавателни средства.

Според сега действащия срокът за прилагане на СРС е до 2 месеца с възможност да бъде удължен с още 4. Част от предложенията на Лазаров целят да се разреши подслушването да продължи първоначално 6 месеца с възможност да бъде увеличено до година.

Предлаганите промени са били обсъдени на работни срещи с представители на ДАНС, ДАТО, Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. 

Разговори са водени и с Върховния касационен съд и Върховната касационна прокуратура.

Последният скандал около средствата за подслушване бе с магистрата Владимира Янева, която бе председател на Софийски градски съд (СГС).  Тя заедно и бившия шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов са обвиняеми по разследването за експлоатирането на незаконни СРС-та спрямо информационния масив на МВР в продължение на 300 дни от есента на 2013 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама