Специалисти от РИМ– Русе участват в конференция в Сибиу

07:01, 17 сеп 15 / Общество 25 113 Шрифт:
Topnovini
Директорът на Регионален исторически музей– Русе, проф. д-р Николай Ненов, и уредниците Ренета Рошкева и Искрен Великов ще вземат участие в конференция на тема „Промяна на градове, променящи се градове”, която ще се проведе в Сибиу, Румъния, в периода 17-20 септември. Конференцията се провежда по инициатива на Европейската градска научна асоциация и се организира от Университета „Лучиан Блага” в Сибиу, съобщават от РИМ- Русе.

Участието на музейните специалисти в международната конференция е в рамките на проект „Следите на героичното време: места на памет, свързани с националосвободителните борби /1867-1878 г./”  на  Института за етнология и фолклористика с етнографски музей и Регионалния исторически музей – Русе.

Темите на докладите, които ще бъдат представени на научния форум, са „Градовете и карнавалните репрезентации на героичното: образи на героичното в българските маскаради” (проф. д-р Николай Ненов), „Между големия национален разказ и колективната памет: Личното оръжие на участниците в българското националноосвободителното движение (1867-1878) като маркери на героичност” (Ренета Рошкева) и „Трансформация на места на памет при социализма – „Паметниците” при Свищов” (Искрен Великов).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама