Даниел Кадик: Промяна е възможна с активно гражданско общество и независими медии

23:12, 16 сеп 15 / Общество 25 228 Шрифт:
Topnovini
"Обществената промяна може да се случи само с активно гражданско общество и независими медии. Нашата задача е да съдействаме за обществено-политическите процеси и медиите в работата им. Нашата задача е да подпомогнем на тези сили за промяната и да им покажем инструменти, с които да направят България страната, която хората заслужават."

Това каза днес Даниел Кадик, директор на Фондация за свободата „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа, при представянето на книгата „25 години в подкрепа на свободата в България“.

Изданието съдържа хронологически преглед на всяка една година след 1990 – с ключовите събития в нея и информация за дейността на Фондацията. В „25 години в подкрепа на свободата в България“ намират място много символични снимки от прехода – свалянето на звездата на Партийния дом през 1990 г., нахлуването в Парламента през 1997 г., подписването на договора с Европейския съюз през 2005 г. и др. Архивните кадри дават на събитията, описани в книгата, още повече контексти я превръщат в ценен исторически преглед на последните динамични 25 години от историята на България. „Хората в България постигнаха много... Въпреки това четвърт век по-късно процесът на трансформация не е завършен. Продължават да съществуват проблемите, върху които редовно набляга ЕК в своите доклади по Механизма на сътрудничество и проверка от 2009 насам. Доверието на хората в политиката и в институциите е ниско“, пише в предговора към книгата Кадик. Директорът на фондацията каза още, че през ноември предстои да излезе, както той я нарече „black book” (черна книга), която ще хвърли повече светлина върху икономическите проблеми в страната. В четвъртък в София започва международната конференция 25 години в подкрепа на свободата в България, в която участие ще вземат български и европейски политици. Форумът ще бъде в два панела – 25 години демокрация и 25 години пазарна икономика в България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама