С нови правила увеличават консумацията на млечни продукти в училищата

21:50, 16 сеп 15 / Политика 25 187 Шрифт:
Topnovini
Правителството прие Наредба за условията и реда за прилагане на схема за предоставяне на мляко и млечни продукти в учебните заведения.

Схемата „Училищно мляко“ има за цел да насърчава консумацията на прясно и кисело мляко, като по този начин допринася за подобряване на хранителните навици на децата и увеличава възможностите за пазарна реализация на тези продукти.

Схемата се прилага в българските училища отдавна, но интересът е слаб поради ниското ниво на подпомагане от Европейския фонд за гарантиране в земеделието.

Съгласно разпоредбите на европейски регламент, държавите-членки, които участват в схемата за предлагане на мляко в училищата, трябва да изготвят стратегия за нейното прилагане на национално равнище. Във връзка с успешното прилагане в България на разпоредбите на посочения регламент, междуведомствена работна група изготви национална стратегия, в която е предвидено предоставянето на национално съфинансиране по схемата, както е регламентирано в законодателството на ЕС.

Прилагането на схемата ще увеличи консумацията на мляко и млечни продукти от деца и ще допринесе за формирането на здравословни хранителни навици. Тя ще отговори и на целите на ОСП за подпомагане на доходите на млекопроизводителите, стабилизирането на пазарите и насърчаване на конкурентоспособността на сектор „Мляко”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама