Екозащитници притеснени от евентуална сеч в Рила

19:54, 16 сеп 15 25 482 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На общественото обсъждане на проекто-плана за управление на Национален парк „Рила“ 2014 – 2023 г. природозащитници изтъкнаха, че информацията за площта на парка е различна от досегашните източници, предаде репортер на София Topnovini.bg.

На някои места пише, че общата площ е 77 922 хектара, а би трябвало да е 81 046 хектара. Те смятат още, че частта с въздействието на туризма върху околната среда и биоразнообразието в парка е слабо разработена.

Проекто-плана за управление на Националния парк „Рила“ 2014 – 2023 г. е изготвен от ДЗЗД „Рила Консултанти“.

От организацията „Прозрачни планини“ обявиха, че в плана не са предвидени никакви мерки за ефективно ограничаване на туристическия поток в района на Седемте рилски езера до нива, които не влошават природозащитното им състояние и не създават опасност от заблатяването и унищожаването им.

„Ако имаме некомпетентни управляващи, в парка може да има всякакви сечи. Ние настояваме в 85% от националния парк да не се допускат сечи“, заяви Александър Дунчев от WWF.

Други природозащитници също са на мнение, че няма изискване за ограничаване на сечите в горите в 75% от територията на НП „Рила“. Екоактивистът и бивш директор на Природен парк „Витоша“ Тома Белев сподели притеснението си, че липсват ясно формулирани планове за управлението на всички национални паркове.

В плана няма и ясна забрана за строителство на нови съоръжения за ски. Това според природозащитниците е най-голямата опасност за дивата природа в националните паркове през последните години.

Общественото обсъждане в София е организирано от коалиция "За да остане природа в България".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама