Бежанци взимат работните места на българите в Германия

19:10, 16 сеп 15 / Общество 25 198 Шрифт:
Topnovini
Вече започнаха да се появяват недоволства на българи, които работят в Германия и Швеция. Те казват, че за тях няма работа, а се назначават бежанци. Натискът върху трудовите и социалните системи на Европа ще бъде много силен в следващите месеци.

Това заяви социалният министър Ивайло Калфин по време на изслушването си в ресорната парламентарна комисия, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Той съобщи също, че по негово предложение на 5 октомври на среща със социалните министри от ЕС ще бъдат обсъдени темите за пазара на труда и бежанците. По думите на Калфин е вредно да се насаждат националистически и популистки настроения в обществото ни спрямо бежанците.

„Нито имаме възможност да се изолираме от света, нито имаме възможност да осигурим такава среда, каквато предлагат по-богатите страни. Основното ни усилие е да работят максимално системите, с които разполагаме“, обясни той.

Според социалният министър квотите за прием на бежанци от всички страни от ЕС не могат да сработят, защото тези хора искат да ходят в Швеция и Германия, а не в България.

„Ние нямаме нито един механизъм да ги задължим да останат тук в България, докато им изтече статутът“, оплака се Калфин и допълни, че не вижда как ще се изпълни заръката на Европейската комисия България да вземе определен брой бежанци и да ги държи на сила на територията си.

Според него ситуацията с мигрантите в Европа и България е извънредна и нито една страна в Европейския съюз не е подготвена за подобен вид бежански натиск.

По думите на Кафлин в нормална обстановка сме имали готовност и оборудване да приеме 1700 бежанци. Очевидно всички тези планове не сработили и извънредната ситуация изисквала извънредни мерки. Затова България поставя редица въпроси на европейските си партньори.

„Слава Богу, основният път на бежанците ни заобикаля. Не се знае колко дълго ще продължи това, защото се затварят европейски граници“, каза Калфин.

Сред въпросите към ЕК са начините за съвместните усилия за борба с трафика на хора, финансирането на бежански лагери, преразглеждането на вътрешни споразумения като „Дъблин“ 2 и квотите, които се обсъждат в момента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама