Гагаузите ще получават по-лесно българско гражданство

18:47, 16 сеп 15 / Общество 25 350 Шрифт:
Topnovini
Гагаузите ще получават българско гражданство по облекчена процедура. В следващите няколко седмици Съветът по гражданство ще започне да разглежда молбите на кандидати, заявили такава етническа принадлежност, съобщи зам.-министърът на правосъдието Петко Петков на заседание на парламентарната комисия за българите в чужбина.

Първоначално те са получавали отказ, след което съветът е започнал да отделя подобни казуси, докато не се реши проблемът. Към момента около 2000 молби на такива граждани са замразени и се очаква да започне работата по тях.

Преди дни консултативният съвет към Държавната агенция за бежанците излезе с доклад, че гагаузите са българска народност.

Пред депутатите правосъдният министър Христо Иванов отчете, че за последните десет години 120 174 души са кандидатствали за българско гражданство. Процентът на отказите варира средно между 14 и 26 процента. Най-много са желаещите от Македония.

Министърът призна, че е имало случаи, когато кандидати са чакали между 2 и 4 години, докато получат „да“ или „не“ на искането си. По думите му сега този срок е намален на средно 18 месеца, което обаче отново е над законово постановените 12 месеца. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама